16
Oct

Γνωρίστε τους νομούς Κιλκίς, Σερρών και Πέλλας!

Γνωρίστε τους νομούς Κιλκίς, Σερρών και Πέλλας!

ΚΙΛΚΙΣ

Αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου της Ελλάδας προς την Ευρώπη, ένας νομός με πλούσια ιστορία και εξ ίσου πλούσια πολιτιστική ανάπτυξη. Αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς, και μάλιστα από τον Όμηρο, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή κατοικούσαν οι Παίονες : ” οι τοξοφόροι Παίονες . . . από το Αξιό . . . και την Αμυδώνα”

Οι επόμενες γραπτές μαρτυρίες είναι από τον Ηρόδοτο με τις οποίες τον 6ο αιώνα π.Χ. από την Πρασιάδα λίμνη (Δοϊράνη) μέχρι το βουνό Βερτίσκος εκτείνονταν το κρατίδιο της Κρηστωνίας, στο οποίο κατοικούσαν οι Πελασγοί με πρωτεύουσα την Κρηστώνα, που τοποθετείται στην περιοχή του Λαχανά ή στις πηγές του Εχέδωρου (Γαλλικός) στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Τορτσέλι , στο χωριό Παλατιανό.

Από την Πρασιάδα και τις ανατολικές όχθες του Αξιού μέχρι τη λίμνη Βόλβη και τον Θερμαϊκό εκτείνονταν το κράτος της Μυγδονίας, κατοικημένο από τους Μύγδονες, λαό Θρακικής φυλής.

Δυτικά από τον Αξιό απλώνονταν το κρατίδιο της Βοττιαίας με ανεπτυγμένο πολιτισμό και μαρτυρία τον Κούρο της Ευρωπού, αξιόλογο αρχαιολογικό εύρημα, που φιλοτεχνήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Τον 5ο π.Χ. αιώνα οι περιοχές αυτές περιέχονται στην Μακεδονική κυριαρχία του Αλέξανδρου του Α’ και πρόσφεραν οικονομική ισχύ στο Μακεδονικό κράτος, με τα μεταλλεία αργύρου της Κρηστωνίας και τις απέραντες δασικές εκτάσεις.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα αναπτύχθηκε η βιομηχανική ζώνη, η οποία έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στην περιοχή, με τη δραστηριόποίηση μεγάλου αριθμού βιομηχανιών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη τουριστική κινητικότητα, αξιοποιώντας τα τουριστικά αξιοθέατα του νομού και τις πολιτισμικές παραδόσεις..

 

ΝΟΜΟΣ  ΣΕΡΡΩΝ

Μια ξεχωριστή περιοχή της Μακεδονίας, γνωστή από τον 4ο π.Χ. αιώνα, με πόλεις που άκμασαν στο διάβα των αιώνων.

Ίδρυμα των Αθηναίων η Αμφίπολη από το 437 π.Χ. μετεξελίσσεται σε μια πολύ σημαντική πόλη της ευρύτερης περιοχής, καθώς ελέγχει τον πλωτό Στρυμώνα, τα χρυσωρυχεία του Παγγαίου και την πλούσια ξυλεία των παρακείμενων δασών.

Περνώντας στα χέρια του Φιλίππου το 357 μ.Χ., αναδεικνύεται σε πολύ ισχυρό κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου και αποτελεί το σημείο εκκίνησης της ιστορικής εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Σέρρες, ή Σίραι κατά την αρχαιότητα, είναι η πρωτεύουσα του νομού, μιά πόλη, που εξελίσσεται συνεχώς και αποτελεί το μεγάλο αστικό κέντρο της περιοχής.

Από την περίοδο ακόμη της Τουρκοκρατίας οι Σέρρες διαθέτουν πληθυσμό 30.000, ενώ βρίσκονται στο σταυροδρόμι σημαντικών οδικών αρτηριών που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα.

Τα αγροτικά προϊόντα, βαμβάκι, καπνός, ρύζι,   προσφέρουν την ευημερία στην περιοχή, ενώ σημαντική είναι σήμερα η βιομηχανία της  στην μεταποίση των αγροτικών προϊόντων και όχι μόνον.

Σύγχρονες πόλεις αναπτύσσονται στην περιοχή, όπως, η Νιγρίτα, το Σιδηρόκαστρο, η Νέα Ζίχνη, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή στη τουριστική ανάπτυξη, με κύριους μοχλούς την πανέμορφη λίμνη Κερκίνη, ένα καταπληκτικό υδροβιότοπο, το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά και τις ιαματικές πηγές στο Σιδηρόκαστρο.

 

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

Βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και το όνομά του το έχει πάρει από την ομώνυμη πρωτεύουσα του Αρχαίου Μακεδονικού κράτους την Πέλλα. Νομός με πλούσια ιστορία και εξίσου πλούσια τουριστικά αξιοθέατα, με  τους ονομαστούς και φημισμένους πλέον καταρράκτες της Έδεσσας.

Η αξιοποίηση των νερών και των εύφορων πεδιάδων οδήγησαν τόσο σε αγροτική όσο και σε βιομηχανική ανάπτυξη την περιοχή, με ονομαστά κέντρα εξαγωγικού εμπορίου τη Σκύδρα και τα Γιαννιτσά

Σύγχρονο Χιονοδρομικό Κέντρο, Ολυμπιακών προδιαγραφών, λειτουργεί στο Καϊμακτσαλάν, με ατελείωτες πίστες σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, που επιτρέπει την ύπαρξη χιονιού σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα..

Στην Πέλλα, πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, συνηγορούν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ σε αρκετά καλή κατάσταση διασώζονται τα ανάκτορα του Φιλίππου.

Πλούσιοι αρχαιολογικοί θησαυροί, τουριστικά αξιοθέατα και ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον συνθέτουν δημιουργούν μια ολοκληρωμένη σύνθεση, που αξίζει να επισκεφθείτε.