5
Oct

Γνωρίστε το νομό Κοζάνης

Γνωρίστε το νομό Κοζάνης

Όμορφη και παραδοσιακή…

Ένας τόπος προικισμένος απ’ τη φύση με ποικιλόχρωμες ομορφιές.

Αρχαιολογικοί χώροι που αποκαλύπτουν την πορεία του στο χρόνο. Ο Νομός Κοζάνης αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό.

Η ομορφιά της Δυτικής Μακεδονίας…

 

Χωριά και φύση με ποικιλία

Οι εναλλαγές των τοπίων αιχμαλωτίζουν τη ματιά. Ορεινοί όγκοι, καταπράσινα δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα σας περιμένουν να περπατήσετε στα μονοπάτια τους και να αναπνεύσετε τον ευωδιαστό αέρα της φύσης.

Απέραντες εύφορες πεδιάδες, κατάφυτες με σπάνια φυτά, όπως ο κρόκος, αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστός τόπος είναι η Κοζάνη.

Ο Αλιάκμονας και η τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου προσφέρονται για οικοτουριστικές περιηγήσεις και για αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ένα οδοιπορικό στους παραδοσιακούς οικισμούς του νομού θα σας γεμίσει εικόνες πρωτόγνωρες.

 

Λίγα λόγια για το νομό

Ο Νομός Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος νομός της Δυτικής Μακεδονίας. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές του, ο νομός έχει να επιδείξει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που φανερώνουν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή έχουν φέρει στο φως σημαντικά παλαιοντολογικά και προϊστορικά ευρήματα και ανεκτίμητους θησαυρούς της κλασικής αρχαιότητας.

Τα βυζαντινά μνημεία και τα πανέμορφα χωριά με τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που συναντά κανείς στο οδοιπορικό του στην Κοζάνη αποκαλύπτουν τα πολύτιμα κομμάτια του παζλ της ιστορίας που φέρουν τη σφραγίδα της περιοχής και που ενώνουν το χθες με το σήμερα του τόπου.

 

Στα χνάρια των αρχαίων

Εκεί που το παρελθόν ανταμώνει με το παρόν κι οι άνθρωποι πορεύονται στο αύριο με γνώμονα τις παραδόσεις, συναντάμε την Αιανή. Έναν τόπο ξεχωριστό. Ανακαλύψτε τον!

 

Κατάφυτη περιοχή στο Βούρινο

H Aιανή είναι μια κατάφυτη περιοχή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Κοζάνης.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση προσφέρεται για περιηγήσεις σε μέρη μοναδικής ομορφιάς.

Επιπλέον, το όρος Βούρινος, που αγκαλιάζει την περιοχή, δίνει τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές ορειβατικές διαδρομές και να θαυμάσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

 

Στη σκιά του βουνού

Ο δήμος Ασκίου είναι μία ακόμα απόδειξη ότι ο νομός της Κοζάνης κατακλύζεται από γραφικές τοποθεσίες που μαγνητίζουν τη διάθεση του επισκέπτη.

 

Άφθονες φυσικές ομορφιές

H Κοζάνη είναι ένας νομός με άφθονες φυσικές ομορφιές, με έναν ιδιαίτερο γεωγραφικό χαρακτήρα και πολλά ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία.

Διαθέτει, ωστόσο, και ένα αρκετά καλό οδικό δίκτυο, που επιτρέπει να γίνονται με άνεση όλες οι μετακινήσεις.

Αυτές που θα σας κάνουν να βρεθείτε εκτός πρωτεύουσας, σε ένα από τα πολλά γραφικά χωριά, που βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στα βουνά και τις κοιλάδες.

Στα σύνορα των δήμων Κοζάνης, Σιάτιστας και Νεάπολης οι περιηγητές μπορούν να ανακαλύψουν το δήμο Ασκίου, ο οποίος δημιουργήθηκε από τη συνένωση έξι κοινοτήτων.

Ο έβδομος μεγαλύτερος, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, δήμος του νομού (σύμφωνα με την απογραφή του ’91 καταμετρήθηκαν 5.388 κάτοικοι) πήρε το όνομά του από το Άσκιο όρος. Απλώνεται κατά μήκος του πανέμορφου βουνού, με τα όριά του να φτάνουν μέχρι τον Αλιάκμονα ποταμό.

Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του ποικίλλουν. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινός, ωστόσο υπάρχουν και θαμνώδεις εκτάσεις στη Γαλατίνη και την Εράτυρα, οι οποίες στη συνέχεια εκτείνονται σε υπέροχα δάση κοντά στους οικισμούς Ναμάτων και Σισανίου.

 

Στον αστερισμό της μαγείας

Βελβεντό… Στα ριζά του βουνού, ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση και σε βράχους σμιλεμένους απ’ τους ανέμους και το χρόνο αναδύεται σαν δημιούργημα μαγικού ραβδιού…

 

Σοκάκια, αρχοντικά, μύθος…

Μόλις 35 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, σε υψόμετρο 450 μέτρων, ξεπροβάλλει η κωμόπολη του Βελβεντού.

Εδώ η ματιά πέφτει από την πρώτη στιγμή πάνω στις ομορφιές της εύφορης κοιλάδας του Αλιάκμονα, στα γραφικά σοκάκια της πόλης, στις εκκλησίες και τα πέτρινα σπιτάκια.

Εδώ η σκέψη χάνεται στα βάθη χιλιάδων χρόνων, τότε που οι άνθρωποι είχαν ως σύμμαχο της καθημερινότητας μονάχα την πέτρα, τότε που ο μοναδικός στόχος ήταν η επιβίωση…