17
Jan

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια αυτοκινήτων

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια αυτοκινήτων

Η ασφάλιση αυτοκινήτου φαίνεται ένα απλό πράγματα, αλλά υπάρχουν πολλές μεταβλητές και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις καλύψεις σας καθώς και το κόστος της ασφάλισης.

Περνώντας χρόνο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο με τον ασφαλιστικό σας πράκτορα, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα έξοδα ασφάλισης αλλά και να ασφαλίσετε ότι πραγματικά σπουδαίο έχετε και πρέπει οπωσδήποτε να ασφαλισθεί.

Από μια ασφάλεια υγείας, μέχρι την οικία σας, το όχημά σας και τα μέλη της οικογένειά σας.

Εδώ σας έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που επηρεάζουν το κόστος ασφάλισης αλλά και μεταβλητές που πρέπει να εξετάσετε πριν την ασφάλισή του αυτοκινήτου σας.

 

Τι ασφάλεια χρειάζομαι για το αυτοκίνητό μου;

Στην Ελλάδα είναι απαραίτητη και υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για σωματικές και υλικές ζημιές. Αυτή είναι η ελάχιστη ασφάλιση που πρέπει και είστε αναγκασμένοι να κάνετε, για να κυκλοφορείτε νόμιμα στην Ελλάδα το όχημά σας.

Πάνω κάτω το ίδιο ισχύει και σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Τι καλύπτει όμως η βασική ασφάλιση; Πάμε να δούμε αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.asfaleies24.gr/ που ειδικεύετε στις ασφάλειες αυτοκινήτου, μηχανής και κάθε λογής προστασία.

 

Σωματική βλάβη: Αυτή η κάλυψη καλύπτει κάθε σωματική βλάβη που έχει προκληθεί από το ατύχημά που προκαλέσατε, έναντι τρίτων. Περιλαμβάνει ιατρικά έξοδα, αμοιβές, μεταφορές και οτιδήποτε αφορά τη σωματική βλάβη που έχει δημιουργηθεί.

 

Υλικές ζημίες: Οι υλικές ζημίες καλύπτουν τις ζημιές που γίνονται στο όχημα που έχετε τρακάρει. Αφορά οποιαδήποτε ζημιά έχετε προκαλέσει εσείς με το ατύχημα.

 

Αυτές είναι οι 2 πιο σημαντικές καλύψεις που περιέχονται στις βασικές καλύψεις της αστικής ευθύνης. Υπάρχουν κι άλλες καλύψεις που είναι είτε υπό-κατηγορίες αυτών είτε καλύπτουν κάποια πράγματα παραπάνω απ’ότι αυτά τα 2 όπως η προστασία προσωπικών τραυματισμών, έξοδα για χαμένη εργασία, μεταφορά από τον τόπο ατυχήματος, κ.α.

 

Κάλυψη από ανασφάλιστο: Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον έχετε εμπλακεί σε ατύχημα που δεν φταίτε εσείς, αν το όχημα που φταίει είναι ανασφάλιστο, τότε η ασφαλιστική σας εταιρεία θα σας αποζημιώσει και στην ουσία θα τα ζητήσει δικαστικά από το ανασφάλιστο όχημα.

 

Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο όταν ταξιδεύετε

Όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο ενώ ταξιδεύτε, η ασφάλεια για κάθε όχημα είναι τελείως διαφορετική.

Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες όπως η hertz ή η Europcar που προσφέρουν ενοικίαση αυτοκινήτου είτε με τη βασική ασφάλιση είτε με μικτή που καλύπτει τα πάντα, αλλά με αισθητά αυξημένο κόστος.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε ενοικίαση, συμβουλευτείτε σχετικά με το τι καλύπτει η ασφάλιση του αυτοκινήτου ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα χρειαστεί να πληρώσετε σε μια δύσκολη στιγμή.

 

Ιχνηλάτες οδήγησης

Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες, ειδικά στο εξωτερικό και την Αμερική, τροφοδοτούν το όχημά σας με ιχνηλάτες όπου στην ουσία παρακολουθούν πως οδηγάτε και σας ανταμείβουν με χαμηλότερα ασφάλιστρα αν οδηγάτε συνετά.

Έτσι, αν με χαμηλή ταχύτητα, προσέχετε τον ΚΟΚ και τηρείτε όλους τους νόμους, τότε θα δικαιούστε χαμηλότερα ασφάλιστρα!

Ρωτήστε τον ασφαλιστικό σας πράκτορα αν η ασφαλιστική που συνεργάζεστε καλύπτει κάτι τέτοιο!

 

Ασφαλιστικές εκπτώσεις

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν διάφορες εκπτώσεις και έχουν αρκετούς τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Αν έχετε παραπάνω από 2 αυτοκίνητα στην ίδια εταιρεία, τότε σίγουρα θα πάρετε μια έκπτωση της τάξης του 10-15%.

Σε περίπτωση μάλιστα που έχετε και άλλα ασφαλιστικά συμβόλαια όπως ασφάλεια υγείας, σκάφους, σπιτιού,κτλ τότε μπορείτε να διαπραγματευτείτε μια πολύ καλή τιμή!

 

Συμβουλές για πρόσθετες καλύψεις

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν πολλές καλύψεις που μπορείτε να επιλέξετε ως πρόσθετες στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Είτε είναι οδική βοήθεια είτε νομικές συμβουλές, καλό είναι να κοιτάξετε μια προς μια τις καλύψεις κι αν κάποια σας ταιριάζει, να την επιλέξετε.

Για παράδειγμα είναι κρίμα να μην προσθέσετε την οδική βοήθεια, καθώς αν κάποτε την χρειαστείτε, τότε θα πληρώσετε κοντά στο οκταπλάσιο κόστος για να έρθει ένα όχημα της οδικής να σας βοηθήσει!

Μια άλλη χρήσιμη κάλυψη είναι η θραύση κρυστάλλων. Με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να προστατευτείτε έναντι οποιουδήποτε σπασμένου τζαμιού που μπορεί να έχετε στο όχημά σας.

Έτσι, αν κάποτε σπάσει κάποιο τζάμι σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε εντελώς δωρεάν μέσα από την ασφαλιστική σας εταιρεία!

 

Ποια ασφαλιστική να επιλέξετε

Υπάρχουν δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες για να επιλέξετε για την προσωπική σας ασφάλιση.

Μετά το «ξεσκαρτάρισμα» της κρίσης όπου αρκετές ασφαλιστικές έκλεισαν, πλέον οι περισσότερες εταιρείες είναι αρκετά αξιόπιστες και τα θετικά σχόλια υπέρ τους μπορείτε να τα δείτε online είτε στα social media είτε ως reviews στην υποσελίδα τους στο Google Business.

Πως όμως μπορείτε να κλείσετε μια φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου;

Πλέον υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες για σύγκριση ασφαλίστρων, όπως η Insurance Market, η Cosmote ασφάλεια αυτοκινήτου και άλλες ιστοσελίδες που στην ουσία πρόκειται για online πρακτορεία ασφάλισης.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι μια ενδελεχή και αναλυτική έρευνα σε όλα τα οnlineπρακτορεία, πάνω στην ίδια ασφαλιστική εταιρεία και με ακριβώς τις ίδιες καλύψεις!

Έτσι θα βρείτε πραγματικά τη χαμηλότερη τιμή στην ασφάλεια αυτοκινήτου και όχι μόνο και θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα!