2
Sep

Τα 10 καλύτερα τρόφιμα για την υγεία του προστάτη και την προστατίτιδα

Τα 10 καλύτερα τρόφιμα για την υγεία του προστάτη και την προστατίτιδα

 

  1. Τα καρύδια (ή καρπός) Βραζιλίας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

Από τους διάφορους τύπους ξηρών καρπών, αυτοί οι καρποί της Νότιας Αμερικής είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την προστατίτιδα και την υγεία του προστάτη.

Μόνο 25 γραμμάρια καρπού Βραζιλίας μπορεί να περιέχει έως και δέκα φορές τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για σελήνιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Το Βραζιλιάνικο δέντρο αναπτύσσεται στη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία. Το καρύδι Βραζιλίας είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος και όχι ένα καρύδι, επειδή τα λεγόμενα “καρύδια” περιβάλλονται από ένα ξύλινο κέλυφος το οποίο, όταν ανοίξει περιέχει από 8 έως 24 σπόρους / ξηρούς καρπούς.

Ο καρπός Βραζιλίας είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, ένα άλλο μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς προστάτη. Επίσης αυτά τα καρύδια περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα και χαρακτηρίζονται πλήρης πρωτεΐνη ενώ είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου και θειαμίνης.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που έχουν τα καρύδια Βραζιλίας (25%) υποδηλώνει ότι πρέπει να περιορίζετε την κατανάλωση τους σε μόλις 1 με 2 καρύδια ημερησίως.

 

  1. Το μπρόκολο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Το μπρόκολο ως μέλος των σταυροειδών λαχανικών (όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και άλλα) περιέχει υψηλές ποσότητες των φυτοθρεπτικών ουσιών σουλφοραφάνη και ινδολών, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η σουλφοραφάνη αυξάνει τη δραστικότητα των ενζύμων αποτοξίνωσης του οργανισμού, κάτι που συμβάλλει στην ταχύτερη εξάλειψη πιθανών στοιχείων που προκαλούν καρκίνο.

Μια μελέτη έδειξε ότι η ινδολο-3-καρβινόλη, η οποία βρίσκεται στα σταυροειδή λαχανικά, καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και αναστέλλει επίσης την παραγωγή του ειδικού αντιγόνου του προστάτη (PSA).

Οι ερευνητές με τις καρκινικές εξετάσεις του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του καρκίνου των ωοθηκών διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σταδίου ΙΙΙ και IV κατά 45%.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε το μπρόκολο είναι στον ατμό ή βραστό για όχι περισσότερο από πέντε λεπτά. Εάν μαγειρευτεί περισσότερο από τα 5 λεπτά οι αντικαρκινικές ιδιότητες εξασθενούν.

 

  1. Το πιπέρι Cayenne μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη

Η ζεστή και πικάντικη πιπεριά καγιέν (Capsicum annuum), επίσης γνωστή ως πιπεριά τσίλι, είναι ένα μπαχαρικό ιδανικό για την υγεία του προστάτη.

Οι πιπεριές Cayenne οφείλουν τη θερμότητά τους στην υψηλή συγκέντρωση μιας ουσίας που ονομάζεται καψαϊκίνη.

Ενώ η καψαϊκίνη είναι ευρέως γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τον πόνο, μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη.

Συγκεκριμένα, η καψαϊκίνη κάνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να «αυτοκτονήσουν» (μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση). Η καψαϊκίνη κάνει αυτά τα κύτταρα να επιτεθούν  και είναι σε θέση να το κάνει χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα που περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα.

Μαζί με τις αντικαρκινικές ιδιότητες της, η καψαϊκίνη προσφέρει επίσης καρδιαγγειακά οφέλη επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση.

Ακόμα οφέλη της καψαϊκίνης στο σώμα μας είναι η πρόληψη των ελκών, η αποσυμφόρηση της ρινικής διόδου και η μείωση της κυτταρικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικές επιπλοκές.

 

  1. Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων PSA -ειδικού αντιγόνου του προστάτη

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, έναν τύπο πολυφαινόλης που έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει ορισμένα βακτήρια και ιούς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά διάφορες μορφές καρκίνου, όπως και ο καρκίνος του προστάτη.

Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κατεχινών, οι εμπειρογνώμονες έχουν εντοπίσει την επιγαλλοκατεχίνη gallate, EGCG, ως την πιο ισχυρή.

Έρευνες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, κυρίως η EGCG, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του PSA και δύο ακόμα βιοδείκτων για τον καρκίνο του προστάτη, τον αυξητικό παράγοντα των ηπατοκυττάρων και τον παράγοντα ανάπτυξης του αγγειακού ενδοθηλίου.

Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους άνδρες που έχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις του προστάτη, γνωστές και ως νεοπλασία ενδοθηλίου του προστάτη (PIN), μια κατάσταση που δηλώνει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες με ΡΙΝ που λάμβαναν κατεχίνες ημερησίως είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και επίσης μειωμένο κίνδυνο συμπτωμάτων χαμηλότερης ουροφόρου οδού, γεγονός που καθιστά τις κατεχίνες χρήσιμες στη θεραπεία συμπτωμάτων καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που πίνουν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ενώσεις του πράσινου τσαγιού παρεμποδίζουν τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που έχει ρόλο στην έναρξη του καρκίνου του προστάτη και ότι οι ενώσεις προτρέπουν τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να «αυτοκτονήσουν».

 

  1. Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των όγκων του προστάτη

Τα μανιτάρια, και ιδιαίτερα οι ασιατικές ποικιλίες, προσφέρουν πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ένα ασιατικό μανιτάρι που έχει μακρά ιστορία – περισσότερα από 6.000 χρόνια – αποδεικνύοντας τις φαρμακευτικές δυνάμεις του, είναι το shiitake. Αυτά τα μανιτάρια περιέχουν lentinan, έναν τύπο βήτα-γλυκάνης, που έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μια μελέτη του 2009, για παράδειγμα, έδειξε ότι τα μανιτάρια shiitake καταστέλλουν την εξάπλωση του όγκου σε ποντίκια που τους έχουν εμφυτευθεί ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Σε προηγούμενη μελέτη, το lentinan ανέστειλε την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποντίκια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν μελετηθεί ειδικά οι επιπτώσεις των μανιταριών shiitake στον καρκίνο του προστάτη.

Τα ασιατικά μανιτάρια περιέχουν επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται L-ergothioneine. Μελέτες δείχνουν ότι η ergothioneine βρίσκεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στα μανιτάρια που ανήκουν στις ποικιλίες shiitake, oyster, king oyster, reishi, and maitake.

Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε πρόσφατα ότι η ergothioneine παρείχε προστασία στα κύτταρα από βλάβες που σχετίζονται με τις τοξίνες και άλλες ουσίες.

Βάλτε τα μανιτάρια στη διατροφής σας και αναζητήστε τις ασιατικές ποικιλίες, οι οποίες είναι καλύτερες όταν μαγειρευτούν. Προσθέστε τα μανιτάρια σε σάλτσες και σούπες.

 

  1. Τα ρόδια μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του καρκίνου του προστάτη

Τα ρόδια έχουν πρόσφατα αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση τους.

Συγκεκριμένα, τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται ελλαγιτανίνη, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προαγωγή της υγείας του προστάτη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το εκχυλίσμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και να παρακινήσουν τα κύτταρα να αυτοκαταστραφούν.

Σε άλλες μελέτες, οι ελλαγιτανίνες έχουν δείξει ότι μπορούν να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη θρέψη των όγκων του προστάτη.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός ροδιού επιβραδύνει σημαντικά την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη αλλά είχαν αύξηση των επιπέδων PSA, που σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να επιστρέψει.

 

  1. Οι κολοκυθόσποροι συμβάλλουν στη μείωση του μεγέθους του προστάτη

Οι κολοκυθόσποροι προσφέρουν μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία του προστάτη, ειδικά για τους άνδρες που έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH). Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συνήθως τους άνδρες 50 ετών και άνω.

Ένα πράγμα που συμβάλλει στην υπερπλασία του προστάτη είναι η υπερδιέγερση των κυττάρων του προστάτη από την τεστοστερόνη και την ορμόνη διυδροτεστοστερόνη. Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του προστάτη.

Το έλαιο κολοκύθας περιέχει επίσης καροτενοειδή και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες που έχουν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στη διατροφή τους έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπερπλασίας του προστάτη.

 

  1. Ο σολομός έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν σημαντικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία του προστάτη. Ο σολομός δε, είναι ο πιο νόστιμος και θρεπτικός τρόπος για να πάρετε τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που χρειάζεστε.

Η υφή κρέατος και η ελαφριά γεύση του σολομού συνήθως αρκούν και μπορούν να κάνουν ακόμα και τους ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου ψάρια να κάνουν μια εξαίρεση με τον σολομό.

Η σάρκα του σολομού ποικίλει σε χρώμα από κόκκινο σε ροζ και πορτοκαλί και ορισμένες ποικιλίες σολομού έχουν μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από άλλες.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που έχουν ήδη την ασθένεια και να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου σε άλλους.

Αποτελέσματα μελέτης ανέφεραν ότι η κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του ανθρώπου να αναπτύξει προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, ακόμη και αν είναι γενετικά προδιατεθειμένος για αυτή την ασθένεια.

Μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 ανέφερε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα δύο κύρια ωμέγα-3 που απαντώνται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός έχουν ισχυρά αντι-αγγειογόνα αποτελέσματα που καταπολεμούν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν όγκους.

 

  1. Οι ντομάτες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

Οι ντομάτες είναι ένα δημοφιλές φαγητό καθώς και πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς, που βρίσκεται στα φυτά. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες ότι ενισχύει την υγεία του προστάτη.

Παρόλο που οι φρέσκες ντομάτες είναι θρεπτικές, η αντιοξειδωτική δραστικότητα του λυκοπενίου τους αυξάνεται αν επεξεργαστούν και μαγειρευτούν. Η επεξεργασία σπάει τα κυτταρικά τοιχώματα των τοματών, γεγονός που κάνει το λυκοπένιο να απορροφάτε πιο εύκολα από το σώμα.

Έτσι η πάστα ντομάτας, η σάλτσα, η σούπα και ο χυμός τομάτας προσφέρουν περισσότερη αντιοξειδωτική προστασία για τον προστάτη από ό, τι οι φρέσκες ντομάτες. Τα αποτελέσματα πολλών μελετών δείχνουν ότι τα μεταποιημένα προϊόντα τομάτας βελτιώνουν πραγματικά την υγεία του προστάτη.

Για παράδειγμα, μια βραζιλιάνικη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με BPH που κατανάλωναν 50 γραμμάρια τοματοπολτού ημερησίως για 10 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση κατά περισσότερο από 10% στα επίπεδα PSA τους σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη μελέτη.

Μια άλλη μελέτη αξιολόγησε περίπου 48.000 άνδρες και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν πολλές ντομάτες, σάλτσα ντομάτας, χυμό ντομάτας και πίτσα είχαν 35% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και 53% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

 

  1. Ο κουρκουμάς είναι το καλύτερο μπαχαρικό για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο κουρκουμάς προέρχεται από τις ρίζες ενός φυτού. Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει στο μπαχαρικό την πικρή και πιπεράτη γεύση του.

Παραδοσιακά ο κουρκουμάς χρησιμοποιείτε για την καταπολέμηση της φλεγμονής, του κρυολογήματος και του άσθματος, αλλά οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει επίσης ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητές ενώ μπορεί να καταπολεμήσει και τον καρκίνο του προστάτη.

Μια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μόνο και σε συνδυασμό με ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που προέρχεται από σταυροειδή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο) μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και ότι ο συνδυασμός τους μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη όγκου.

Μια μελέτη του 2009 ανέφερε ότι η κουρκουμίνη έχει δυνητικά αντι-μεταστατικά αποτελέσματα στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Ωστόσο, άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς έχει τη δυνατότητα να προκαλεί τα καρκινικά  κύτταρα του προστάτη να «αυτοκτονήσουν», μια διαδικασία γνωστή ως απόπτωση.

 

Πηγή: https://prostate.net/articles/10-super-foods-for-prostate-health/